אחד המתכונים שאני מלמד בסדנאות שלי הוא מתכון ללחם כוסמין שלא צריך ללוש אותו בכלל.

כן, קראתם נכון

לא צריך מיקסר, לא צריך ללוש בכלל. רק לתת לבצק לנוח. כי זה מה שהוא אוהב.

אבל לפני שאנחנו עוברים לפרקטיקה אני רוצה לספר לכם מספר דברים על הכוסמין ומדוע הוא נחשב בריא יותר משאר הדגנים.

כוסמין באמת בריא יותר?

הכוסמין הוא דגן כמו חיטה, כמו שעורה ושיפון

הוא בעל קליפה עבה במעט משאר הדגנים, לכן הוא עמיד מעט יותר מפני מזיקים.  התוצאה היא פחות ריסוס של הכוסמין.

מבחינה תזונתית אין הבדל משמעותי בכמות החלבון אך הרכב החלבון הוא מעט שונה והוא מכיל קצת פחות גלוטן משאר הדגנים. ישנם אנשים שזה עוזר להם בבעיות עיכול.

אל תבלבלו עם כוסמת שהוא איננו דגן ואיננו מכיל גלוטן ומתאים לחולי צליאק.

כוסמין מכיל גם מכיל גלוטן ואיננו מתאים כלל לחולי צליאק ולאנשים בעלי רגישויות לגלוטן.

הוא עשיר בוויטמנים מסוג b ודל בחומצה פיטית ובכך אינו מעכב ספיגה של נוטריינטים.

אבל אם תשאלו אותי, אין ממש הבדל בינו לבין קמח חיטה ושניהם יכולים להיות מזינים וטעימים להפליא.

מתכון ללחם כוסמין

כוסמין ולא כוסמת

בואו נחזור למתכון

אז בכדי שהבצק יהפך לרך, נעים לעבודה ובסופו של דבר יהפך ללחם גבוה, אוורירי ויפה הוא צריך 2 דברים: פקטין אשר קיים ברסק תפוחים וזמן לנוח.

במקום לישה אנחנו נשתמש בטריק ידוע שהוא קיפול כל מספר דקות נקפל את הבצק וניתן לו לנוח בצד.

אגב, השיטה הזו עובדת מצוין גם עם קמחים אחרים כמו שיפון, חיטה מלאה וכמובן קמח לבן.

מתנצל, לא יעבוד עם קמחים ללא גלוטן.

טוב אז איך מקפלים? כמו בסרטון הזה:

מקפלים קצוות בצק אחת מהצד ומעבירים למרכז הבצק כ 10 פעמים.

וחוזר חלילה.

איך מעצבים את הלחם בתבנית?  כמו בסרטון הזה:

פעם נוספת למתקשים:

 

_______________________________________

איך אוכלים את זה?

2-3 פרוסות לחם יכולות להיות מקור למנת פחמימה איכותית ובשל כמות החלבון הנאה גם להעלות את רמת צריכת החלבון היומית

_______________________________________

ערכים תזונתיים מאת התזונאית ומאמנת הכושר נעם בכר:

פרוסת לחם אחת מתוך 20 פרוסות של כיכר לחם שלם מכילה:

120 קלורית
, 21 גר פחמימה
4.5 גרם חלבון
1.6 גרם שומן (מתוכו 0.25 גרם שומן רווי)
4 גרם סיבים תזונתיים 11 מג סידן
1.3 מג ברזל

 

 

הדפס מתכון
מתכון ללחם כוסמין
מתכון ללחם כוסמין מלא
Votes: 2
דירוג: 3.5
You:
Rate this recipe!
זמן הכנה 1 שעה
זמן בישול 20 דקות
זמן המתנה 90 דקות
מנות
כיכרות לחם
מרכיבים
זמן הכנה 1 שעה
זמן בישול 20 דקות
זמן המתנה 90 דקות
מנות
כיכרות לחם
מרכיבים
מתכון ללחם כוסמין מלא
Votes: 2
דירוג: 3.5
You:
Rate this recipe!
הוראות
  1. לקערה גדולה מנפים את הקמח ומוסיפים את המלח
  2. מערבבים היטב עד שכל המלח נטמע בקמח היטב
  3. בקערה נוספת מערבבים את המים, השמרים, השמן ורסק התפוחים ומערבבים עד שהשמרים נמסים בנוזל
  4. שופכים את הקערה עם המים ורסק התפוחים לקערה עם הקמח ומערבבים עד שמתקבל גוש בצק
  5. מכסים במגבת או ניילון נצמד ומניחים במקום חמים כ 10 דקות
  6. לאחר כ 10 דקות מקפלים בין 10 ל 15 קיפולים (ראו סרטון מעלה) את הבצק מכסים במגבת ומניחים בצד כ 15 דקות
  7. לאחר 15 דקות מקפלים שוב ומניחים בצד ל 15 דקות נוספות.
  8. עליכם לחזור על התהליך הקיפול כ 4 פעמים בסה"כ
  9. לאחר סבב של 4 קיפולים ומנוחה כסו במגבת והניחו לתפחה כ שעה עד שעה וחצי
  10. בתום ההתפחה הראשונה חממו תנור לחום גבוה מאוד - 250 מעלות כן, הוא יעבוד חצי שעה ריק זאת על מנת לחמם אותו בצורה טובה. במידה ויש לכם אבן אפייה, זה הזמן להכניס אותה לתנור.
  11. לאחר ההתפחה עצבו את הבצק (ראו סרטונים מעלה) , הניחו בתבנית אפיה והניחו לתפחה נוספת כ 30 דקות
  12. בתום ההתפחה השניה הניחו בתחתית התנור תבנית אפיה וצקו כוס מים קרים
  13. הכניסו את תבניות האפיה ואפו על חום גבוה מאוד כ 5 דקות
  14. לאחר 5 דקות הורידו את החום ל 200 מעלות ואפו כ 20 דקות
  15. הניחו ללחם להצטנן לפחות כ 20 דקות אחרי האפייה לפני שפורסים

Comments

comments

Written by חגי לפלר