Home » כוסמת כוסמין – מי לוקח?

כוסמת כוסמין – מי לוקח?

דן-קרב כוסמת מול כוסמין

בשיתוף חברת הרדוף

האחד דגן השני זרע, האחד מכיל מעט גלוטן והשני כלל לא, שניהם היו מאוד פופולרים בעולם ובשנים האחרונות זוכים לעדנה מחודשת.

שמות דומים אבל מאוד שונים: כוסמת מול כוסמין

מי לדעתכם לוקח?

מתמודדת ראשונה: כוסמת

מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין?

היסטוריה:

לו היינו חוזרים בזמן כ 150 שנה לאזור אסיה או אירופה היינו בוודאי נתקלים בכל פינה בכוסמת.

מחירה הזול וערכה התזונתי הרב הפכו אותה, לאורך השנים, למאכל נפוץ ופופולרי.

הסיבה נעוצה בעבודה שהכוסמת איננה צמח מפונק, היא גדלה בעיקר בסיביר ובצפון ארה”ב בתנאים קיצונים של קור וגובה ואיננה דורשת השקיה רבה.

נוסיף את העובדה שהיא עמידה למספר רב של מזיקים והנה לכם מתכון למאכל זול, מזין וזמין.

השנים שלאחר מלחמת העולם השניה הביאו יציבות הכלכלית שגרמו לייעול החקלאות התעשייתית בארה”ב, דרום אמריקה ובסין.

אותם מדינות גידלו וייצאו באופן מסיבי חיטה, אורז ותירס לכל העולם במחיר נמוך וביעילות שלא נראתה עד כה.

התוצאה: הכוסמת נדחקה מאור הזרקורים.

כיום, במקומות רבים ברחבי העולם עדיין ניתן למצוא מזונות מסורתיים עשויים מכוסמת כמו: ברוסיה הקאשה (דייסת כוסמת), ביפן אטריות הסובה, באיטליה פסטה ובמערב צרפת הקרפ הבראטון.

מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין?
אטריות סובה

ערכים ויתרונות תזונתיים: 

למרות צורתה המזכירה דגן, היא איננה דגן אלא הזרע של הצמח ואנשים רבים מתייחסים אליה כמזון-על .

בין היתרנות הבריאותיים: עשויה לשפר את בריאות הלב, לקדם ירידה במשקל ולעזור באיזון רמות הסוכר בדם.

היא מקור טוב לחלבון, סיבים וחומצות שומן.

כוסמת אינה מכילה גלוטן, כך שאנשים הסובלים מצליאק או אי סבילות לגלוטן יכולים להנות מאכילתה.

כוס כוסמת מבושלת במשקל 160 גרם מכילה:

  • 166 קלוריות
  • 5.6 גרם חלבון
  • 1 גרם שומן
  • 33 גרם פחמימה
  • 4.5 סיבים תזונתיים
  • 168 מ”ג אשלגן
  • 118 מ”ג זרחן 8
  • 86 מ”ג מגנזיום
  • 12 מ”ג סידן
  • 1.34 מ”ג ברזל

וויטמינים רבים כמו:

  • ויטמין K,
  • B-6,
  • ניאצין,
  • תיאמין
מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין?
דייסת כוסמת – קאשה

איך מבשלים ואיפה קונים?

לכוסמת יש טעם וריח עז שלא רבים אוהבים או מתחברים.

אפשר לרכוש גם כוסמת ירוקה שלהבדיל מהכוסמת החומה (הקלויה) טעמה וריחה פחות עז.

את הכוסמת ניתן לבשל כמו אורז והיא איננה דורשת השריה.

ניתן להכין ממנה דייסה קלה להכנה, לחם ושלל מאכלים.

לינק לכוסמת אורגנית ירוקה של חברת הרדוף 

לינק לקמח כוסמת אורגני של חברת הרדוף 

מתמודד שני:  כוסמין

מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין?

היסטוריה: 

כוסמין הוא דגן, סוג של חיטה קדומה ואחד משלושת אבות החיטה המודרנית המוכרת לנו כיום (השניים האחרים הם אמרנט ואינקורן)

הכוסמין היה נפוץ מאוד במזרח התיכון, במזרח הקרוב ובאירופה במשך מאות שנים אך לא בעת העתיקה.

(למרות שהוא מוזכר בתנ”ך בספר ישעיהו, כנראה מדובר באמרנט)

יש הטוענים שהליגיון הרומי צעד על כוסמין ויש אזכורים רבים לשימוש נרחב בדגן זה כ 800 שנה.

הכוסמין הוא בעל קליפה קשיחה העמידה למזיקים וגם עמידה בפני הפרדת הקליפה מהגרעין.

המהפכה התעשייתית הביאה עמה בשורות של ממש לכלל האוכלוסיה כמו שיפור תהליך הפרדת הקליפת החיטה מהדגן והוזלה משמעותית של הקמח הלבן שהיה יקר מאוד ונפוץ, עד אז, בקרב אנשי אצולה בלבד.

לפני בערך 130 שנה הקמח הלבן יצא מחזקת אנשי האצולה והפך ממאכל יוקרתי ובלתי מושג, למאכל שמחירו שווה לכל נפש.

בשנת 1880 כאשר מכונת הגורן החקלאית נכנסה לפעילות שוטפת בשדות החיטה, היא לא הצליחה להתמודד עם הקליפה הקשה והמסיבית של הכוסמין. החקלאים החלו אט אט להפסיק לגדל את הכוסמין ולגדל במקום את החיטת הלחם בעלת קליפה דקה.

כוסמין לא הצליח להתחרות עם החיטה המודרנית אשר הצליחה, בעזרת השבחה גנטית, לייצר כמות גדולה של תבואה לעומת הכוסמין העתיק שלא התאים לצורך ההולך והגובר של האוכלוסיה.

סיבה נוספת לירידת קרנה של הכוסמין הוא אחוז הגלוטן הנמוך שנמצא בה אשר הופך את אפיית הלחם באופן מסחרי למסובך הרבה יותר.

ערכים ויתרונות בריאותיים: 

הכוסמין מכיל כמות גדולה יותר חלבון מאשר שאר הדגנים ממשפחת החיטה.

הרכב החלבון בכוסמין מעט שונה והוא מכיל פחות גלוטן, יש אנשים שקמח כוסמין אינו מייצר תחושה של אי נוחות בבטן.

מכיוון שגרעין הכוסמין עבה יותר הוא עמיד יותר למזיקים ולכן דורש פחות ריסוס.

כדי לקבל את היתרונות הבריאותיים של הכוסמין כדאי לרכוש קמח כוסמין מלא לדוגמא כמו הקמח הכוסמין של חברת הרדוף.

קמח כוסמין מלא יכיל ל100 גרם:

  • 382 קלוריות
  • 14 גרם חלבון
  • 60 גרם פחמימה
  • 2 גרם שומן
  • 9 גרם סיבים תזונתיים
  • 41 מק”ג ויטמין A
  • ויטמינים ממשפחת B
  • 4 מ”ג ברזל
  • 7 מ”ג סידן
מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין?
עוגיות כוסמין

איך מבשלים ואיפה קונים?

גרעינים כוסמין ניתן להוסיף למרק מקום גריסים או כתוספת במקום אורז.

יש לבשל אותם כמו אורז מלא ( דהיינו הרבה מים והרבה זמן) הם מושלמים בתבשילי קדרה ארוכים ובעלי טעם עמוק ואגוזי.

מקמח הכוסמין המלא אפשר לאפות לחמים, עוגות וקישים והוא קל לעבודה ובעל טעם נפלא.

לינק לקמח כוסמין מלא של חברת הרדוף 

לינק לגרעיני כוסמין אורגני של חברת הרדוף 

לינק לפתיתי כוסמין אורגני של חברת הרדוף 

מה ההבדל בין כוסמת לכוסמין?
לחם כוסמין

 

 

Comments

comments