Home » לחם שיפון עם גרעינים
לחם שיפון מלא

לחם שיפון עם גרעינים

לחם שיפון מקמח מלא עם זרעים וגרעינים

בשנים האחרונות הפסקתי לרכוש לחמים במאפיות והתחלתי לאפות אותם לבד בבית.

אני יודע, זה נשמע ממש מסובך ולא פשוט. לכן אני תמיד אוהב לגלות מתכונים קלילים לאפיית לחמים.

כשהתחלתי לרחרח אחר אפיית לחמים, גיליתי עולם שלם של מושגים כמו מחמצת, שמרים טריים/יבשים, בצק מקדים והמון טכניקות ואינספור קמחים שונים.

בהתחלה זו היתה התאהבות בקמח הכוסמין המלא  שממנו אפיתי לחם נפלא שאני אופה אותו עד היום באופן קבוע.

כשחברת הרדוף פנתה אלי כדי לייצר מתכון עם קמח שיפון מלא, מודה שמעט נבהלתי.

אני זוכר שמעט הניסיונות שלי לאפות לחם שיפון מקמח מלא נחלו כשלון נחרץ.

הוא קמח יותר גס וקשה לעבודה מהכוסמין אבל נענתי לאתגר וצללתי ברשת בחיפוש מידע של שיפון.

גיליתי עולם נפלא ועשיר של לחמים כבדים, חמצמים ואיטיים. כאלו שלוקח יממה להכין. לחמים שמאוד אופיינים בסקדניביה ובשאר מדינות צפון אירופה.

בדנמרק ישנו לחם שיפון ששמו רוברוד והוא לחם מסורתי בן מאות שנים ולו אינספור גרסאות.

חלק מהמתכונים לרוברוד לא עושים שימוש בקמח בכלל, רק גרעיני שיפון מושרים למשך ימים וחלקם מערבבים מחמצת. אבל הצלחתי למצוא מתכון קל מאוד, ללא מחמצת ועם מעט קמח שיפון.

התהליך ההכנת הלחם הוא מאוד פשוט ולפעמים בכלל לא דורש לישה, רק ערבוב ומנוחה ארוכה. (כמוני)

התוצאה שמתקבלת היא לחם כבד מאוד, עשיר בזרעים וסיבים תזונתיים שגורם לתחושה ארוכה מאוד של שובע ואנרגיה.

השיפון לו תהיתם הוא דגן קשוח שמסוגל לגדול בתנאי קיצונים (כמו טמפרטורות נמוכות או אדמה קשה) והוא עשיר מאוד במינרלים וויטמינים, סיבים תונתיים  ואף בחלבון.  האינדקס הגליקמי שלו נמוך מאוד (40 ).

לחם שיפון מלא
בריאות!

מעט על המתכון ללחם שיפון מלא

אני השתמשתי בקמח שיפון מלא אורגני של חברת הרדוף (שגם השתתפו בהכנת המתכון)

אם אתם רוצים להשתמש בקמח אחר אני מאוד ממליץ שלא. פשוט החליפו מתכון

המתכון עושה שימוש בגרעיני שיפון שבורים. אפשר להחליף בחיטה או גריסים.

אם אתם לא רוצים להשתמש בזרעי דלעת (חבל, זה המון ברזל) אתם יכולים להחליף בזרעי חמניה.

אל תחליפו את זרעי הפשתן הן דרושים לייצירת המסה ללחם.

הסילאן מעניק מתיקות וצבע נפלא ללחם. אפשר להחליף בכל מולסה מתקתקה אחרת כמו מייפל.

לתערובת של הפשתן, וגרעיני השיפון הוספתי מעט צימוקים גם כדי לייצר מתיקות נפלאה ללחם וגם לעזור לשמרים לתפוח.

ערכים תזונתיים לחם שיפון מלא

פרוסת לחם אחת מתוך 20 במשקל 30 גרם מכילה:

  • 120 קלוריות
  • 3 גרם חלבון
  • 23 גרם פחמימות
  • 3 גרם שומן
  • 4 גרם סיבים תזונתיים

לחם פשתן מלא עם מלא זרעים

זמן הכנה 1 day
זמן בישול 1 hour
מנה הגשה 20 פרוסות
קלוריות 120 kcal

מרכיבים

  • 150 גרם זרעי שיפון אפשר חיטה/גריסים (לא פנינה)/ זרעי כוסמין
  • 75 גרם גרעיני דלעת או גרעיני חמניה
  • 75 גרם זרעי פשתן
  • 480 מ"ל מים
  • 250 גרם קמח שיפון מלא (אני השתמשתי בקמח האורגני של חברת הרדוף)
  • 1/2 כף שמרים יבשים או 1.5 כפות שמריים טריים
  • 1 כף מלח
  • 1.5 כף סילאן
  • 1 כף שמן צמחי לשימון התבנית

הוראות הכנה

יום ראשון

  1. בבלנדר טוחנים גס מאוד את השיפון, הפשתן, וגרעיני הדלעת. אין צורך לטחון הרבה רק לשבור את מעט את הזרעים והגרעינים

  2. מעבירים לקערה ומוסיפים 300 מ"ל מים (כוס גדולה) מערבבים מכסים במגבת מטבח ומניחים להשריה למשך 18-24 שעות

  3. בקערה נוספת ערבבו את קמח השיפון עם השמרים והוסיפו 180 מ"ל מים.

  4. ערבבו היטב עד קבלת בצק אחיד ויבש. אין צורך ללוש

  5. עטפו במגבת מטבח והניחו בצד למשך 18-24 שעות

יום שני

  1. אחדו את שתי תכולת הקערות וערבבו היטב בעזרת הידיים או מיקסר.

  2. הוסיפו את המלח והסילאן וערבבו היטב

  3. צקו את התערובת לתבנית אפייה משומנת היטב והתפיחו במקום חמים כ2-3 שעות עד שהבצק מכפיל את גודלו.

  4. חממו תנור לחום בינוני 170 מעלות

  5. אפו את הלחם כשעה ועשרים דקות

  6. הוציאו את הלחם מתבנית האפייה הפכו אותו ואפו אותו כ 5 דקות

  7. הוציאו את הלחם מהתנור וצננו היטב לפני שאתם פורסים אותו.

סרטון של המתכון

 

 

 

Comments

comments