10 דברים שלא ידעתם על אפונה
בשיתוף חברת הרדוף
1: אפון ממוצע שוקלת בין 0.1 ל 0.36 גרם.
2: אפונה היא אחד מצמחי היבול העתיקים ביותר שבוייתו ע"י האדם באזור המזרח התיכון. באותה תקופה בה בוייתו גם החיטה, האורז ותירס.
3: אפונה ירוקה מכיוון שהיא נקטפת כשהיא עדיין לא בשלה. אפונה בשלה תתאפיין בצבע צהבהב יותר. אכילת אפונה ירוקה הפכה לאופנתית בשנות ה- 1600- וה- 1700, אך על ידי הצרפתים תוארה כ "טירוף".

4: רק חמישה אחוזים מהאפונה שגדלה נמכרת טרייה. השאר קפואה או בקופסת שימורים
5: ב 100 קלוריות של אפונה קפואה או טרייה (שלושת רבעי כוס) יש את אותה כמות חלבון כמו בביצה.
6: באמצע המאה ה -19 המדען גרגור מנדל צפה בתרמיל אפונה שהוביל אותו ליצור את העיקרון בגנטיקה מנדליאנית, הבסיס לגנטיקה מודרנית.
7: רק במאה ה16 גילו שאפשר לאכול את האפונה במצב הטרי. עד אז אכלו אותה יבשה.
8: אפונה יבשה מתייבשת באופן טבעי על גבי הצמח ונקצרת בעונת הקיץ בעוד שאפונה טרייה נקצרת באביב.
9: אפונה היא הירק המוקפא ביותר בעולם מאז המצאת המקפיא הבייתי בשנות ב20 של המאה ה20.
10: לסיפור האנגלי ג'ק והאפון הפלא נוצרו לא פחות מ5 גרסאות קלונעיות מאז יצא לאור בשנת 1807
השוואה בין ערכי אפונה יבשה ואפונה קפואה

ערכתי השוואה בין 100 גרם אפונה יבשה ולבין 100 גרם אפונה קפואה שתיהן של חברת הרדוף (שגם ההשתתפה בהכנת הכתבה)
אפונה יבשה | אפונה קפואה | |
קלוריות | 302 | 73 |
חלבון | 22.9 | 6.9 |
פחמימה | 41.2 | 10.5 |
שומן | 1.4 | 1.5 |
סיבים תזונתיים | 16.6 | 5.1 |
ההבדלים נגרמים בשל תכולת הנוזלים ושינוי נפח אפונה. (כמו ההבדל בין מוצר יבש למוצר מבושל )
יתרונות בריאותיים
קטניות, כולל אפונה, הם מרכיבים חשובים בתזונה האנושית בגלל תכולת עמילן, חלבון וחומרים מזינים אחרים.
היתרונות הבריאותיים הללו נובעים בעיקר מהריכוז והתכונות של עמילן, חלבון, סיבים, ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים באפונה.
סיבים מקליפת הזרע תורמים לתפקוד מערכת העיכול ולבריאותם, ומפחיתים את עיכול העמילן באפונה.
תכולת העמילוז הביניים של עמילן האפונה תורמת גם היא לאינדקס הגליקמי הנמוך שלה ולהפחתת עיכול העמילן.
תכולת הוויטמין והמינרלים של אפונה עשויה למלא תפקידים חשובים במניעה של מחלות הקשורות למחסור, ובמיוחד לאלו שקשורים למחסור בסלניום או חומצה פולית.
אפונה מכילה מגוון של פיטוכימיקלים שבעבר נחשבו כגורמים נוגדי תזונה, (תרכובות טבעיות או סינתטיות המפריעות לספיגת חומרים מזינים כמו חומצה פיטית, אוקסלית ועוד)
אלה כוללים פוליפנולים שבקליפת זרעים , שהם בעלי פעילות נוגדת חמצון ואנטי קרצינוגנית (סרטניות) ואוליגוסכרידים גלקטוז ( סוג של סוכר) אשר עשויים להפעיל השפעות פרוביוטיות מועילות במעי הגס. לדוגמא: מחקר תצפיתי משנת 2017 שנעשה על עכברים גילה שאפונה ירוקה מגנה מפני קוליטיס בתזונה עתירת שומן.
מחקר נוסף העריך את ההשפעות של דיאטות היפוקלוריות (מבוססת קטניות) על שינויים מטבוליים ודלקתיים המלווים בירידה במשקל.
התוצאה: צריכת קטניות (כמו אפונה) כ 4 מנות בשבוע הביאה להפחתת תסמינים פרה-דלקתיים ושיפור משמעותי בתכונות מטבוליות (פרופיל שומנים ולחץ דם) בקרב משתתפי המחקר הסובלים ממשקל עודף
מקורות:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22916813
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28524086
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20499072
רוצים מתכון לקציצות טופו עם ארטישוק?