לפני הרבה שנים, במהלך הטיול אחרי הצבא שלי להודו, אי שם בשנת 2001, החלטתי להפוך לטבעוני.
זו לא קרה בין לילה, זה היה תהליך תודעתי ארוך שאינני זוכר ממנו הרבה (בכל זאת 17 שנה, לך תזכור)
אבל אני זוכר שרציתי לפנות את האגו שלי הצידה ולהתמקד במשהו חיובי שיועיל לעולם ומשהו שאני יכול ליישם אותו כאן ועכשיו.
עמוס באהבה לבעלי חיים וברגישות הבנתי שטבעונות היא התשובה עבורי.
מהר מאוד הורדתי מהתפריט את הבשר, את מוצרי החלב ואת הביצים והפכתי לטבעוני מן המניין. כמה פשוט. לא?
טבעונות בישראל בתחילת המילניום
אני לא יודע מה אתם זוכרים משנת 2001 (אולי בכלל עוד לא נולדתם אז) ואילו מוצרי מזון היו על המדפים, אבל אני כן יכול לספר לכם שכמעט אף אחד לא שמע בארץ על טבעונות.
אי אפשר היה לקנות חלב סויה בסופר, גם לא טופו ובטח לא סייטן.
גם לא היה אז פייסבוק, אז אי אפשר היה לשאול על מתכונים, או להתייעץ על ערכים תזונתיים.
הרגשתי כמו אדם בודד במדבר וכולם פחות או יותר הסתכלו והתייחסו עלי כמו אל היפי הזוי שעוד לא נחת מהודו (זה היה אז באופנה להיות היפי, מה ניראה לכם…)
אני זוכר כשאלתי את אמא שלי מה כדאי לי לאכול בשביל לספק לגוף שלי חלבון מן הצומח, היא ענתה בפשטות: "יש לי מתכון למג'דרה".
כך יצא, שבאותם שנים, בישלתי הרבה מאוד מג'דרה בכל מיני מטבחים מתקלפים בדירות שכורות וזולות ברחבי דרום תל-אביב.
החזקתי מעמד כטבעוני כמעט שנה וחזרתי לאכול מוצרים מן החי בסוף הקיץ של 2002 (רק כדי לשוב אל חיק הטבעונות בסערה מספר שנים לאחר מכן בשנת 2011.)
האם מג'דרה היא מזינה?
אז כמי שהכין המון תבשילי מג'דרה בצעירותו ולזכר ימי התום שלי, אני מצרף מתכון למג'דרה מהסרטים וגם נעם בכר התזונאית ומדריכת הכושר ניתחה את הערכים של המתכון:
"מנה קלסית ובריאה המכילה שילוב של מספר חומצות אמינו ממגון מקורות צמחיים, חומצות שומן בריאות וכמות גבוהה של סיבים תזונתיים אשר תורמים לתחושת שובע לאורך זמן."
מה אחת של מג'דרה ( בסביבות 100 גרם)
290 קלוריות, 23 גרם פחמימה, 7.2 גרם חלבון, 17 גרם שומן (מתוכו 2.5 גרם שמן רווי), 2 מ"ג ברזל, 6.5 גרם סיבים תזונתיים.

30 גרם חלבון בייבי: שלושה מתכונים עשירים בחלבון

מתכון למג'דרה
מרכיבים
- 1 כוס עדשים ירוקות/חומות מושרות בהרבה מים ל 4 שעות לפחות
- 1 כוס אורז מלא בסמטי או עגול
- 1 בצל בגודל בינוני
- 1 כפית כורכום
- 1 כפית כמון
- 3 כפות שמן זית
- 3 שיני שום כתושות
הוראות הכנה
-
מסננים את המים מהעדשים, מעבירים לסיר עמוק יוצקים 2 כוסות מים טריים ומבשלים על אש גבוהה כ 15 דקות. מסננים ומניחים בצד
-
קוצצים את הבצל לקוביות ומטגנים בסיר עמוק עם שמן הזית כ3-4 דקות עד שהבצל הופך שקוף. מוסיפים את הכורכום, הכמון והשום הכתוש וממשיכים לטגן על אש נמוכה כמספר דקות נוספות. (זהירות שהשום לא יישרף)
-
מוסיפים את האורז, מערבבים ומטגנים עוד כדקה שתיים
-
מוסיפים את העדשים לסיר עם האורז ומערבבים היטב
-
יוצקים 2 וחצי כוסות מים, מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה
-
מנמיכים את האש וממשיכים לבשל כ 25 דקות
-
מסירים מהאש ונותנים לסיר לנוח לפחות 5 דקות עם מכסה לפני שמגישים (עבד קשה)